Kundtjänst på vift i Toscana - dag 1

Min lilla fina vita Fiat 500 spann runt i Toscana under en vecka i januari. Många kurvor, backar, byar och möten med fantastiska människor blev det!

Min uppgift var att besöka våra nya och även gamla gårdar. Lära känna ägarna bättre och alla de människor som finns omkring våra gårdar. Jag besökte allt från den rosenkindade slaktare, grönsaksodlaren med jordiga och gröna grova fingrar, ostproducenten som slutade som advokat för att tillverka fårost istället, biodlaren som vårdar sina drottningar som de vore sin egen fru.

Min resa började i Rom där jag hämtade ut min söta bil på Ciampino. Efter att ha slingrat mig igenom Roms hektiska morgontrafik var jag på väg norrut mot Val d’Orcia i södra Toscana. Här var mitt första möte med en av våra nya gårdar. På vägen dit fann jag en liten trattoria som kunde bjuda mig på lite lunch. Insåg när antipaston serverades att de inte tog emot kort – och jag hade inga kontanter…

Du kan komma förbi en annan dag och betala, om du har vägarna förbi.”, sa den vänliga restaurangägaren.


Saken var ju den att jag inte skulle åka samma väg tillbaka. Vi löste det hela med att jag postade betalningen i ett kuvert några dagar senare. Visst är italienarna flexibla och underbart gästvänliga!
Han förstod att jag var hungrig efter en lång flyg- och bilresa för att nå fram till hans restaurang.

Väl framme på gården blev jag väl omhändertagen. De producerar spannmål som sedan omvandlas till pasta som tillagas och serveras på gårdens restaurang. Cirkeln sluts på denna gård! Här är möjligheterna oändliga – allt från ridning, cykling, vandring, matlagningskurser, vingårdsbesök och närheten till Siena för ett besök om man önskar.

Jag fortsatte min färd med min kära GPS som ledde mig på småvägarna fram till Pergine Valdarno där mitt boende för kommande två nätter låg. Vägen dit var vacker och solen håll på att gå ner över gräddkullarna. Vet inte hur många gånger jag bara var tvungen att stanna för att fota. Men saken är den att fotona aldrig blir rättvisa… Ni måste åka dit på egen hand för att uppleva detta sagolika landskap!

För att komma fram till gården fick jag köra på ettan hela vägen, uppför, uppför och åter uppför - högt upp på kullarna! Grusvägen hade fått sig en törn av höstens och vinterns regnskurar. Men resan lönade sig! Jag kom fram och de mötte mig med öppna armar! Benvenuta Sara, finalmente sei qui! Mitt hem för kommande dagar blev ett av deras många vackra rum. Öppen spis till och med! Jag kändes mig som hemma!

Bortskämd som vi ofta blir i Toscana fick jag en praktmiddag serverad tillsammans med gårdens fyra herrar.
Deras två kockar hade förberett en Bistecca Fiorentina till mig. Enologen han hade korkat upp ett av de bästa vinerna och Leonardo visade mig var vi kommer att hålla våra matlagningskurser på gården. Middagen kunde inte bli annat än lyckad med många glada skratt!

Deras egna proscuitto smakade makalöst gott tillsammans med pecorino från trakterna. Till detta serverades marmelader från gården.
Sen höjdpunkten för kvällen! Bistecca Fiorentina - precis så där blodig som den skall vara, men olivolja från höstens skörd och en aningens nymald svartpeppar och lite salt. Salladen blir näst för mycket.

Jag somnade efter en lååång dag, mätt och belåten!

VINPROVNING MED VÅR CICERON JERKER

Missa inte fortsättningen på höstens populära serie om vin och vinprovning!
Jerker Arrhenius som är vår ciceron i Piemonte bland vinrankorna gör nu tillsammans med Medelhavsmuseet en vinprovning.

Föredrag och provning av tre viner från Piemonte tillsammas med Jerker!
Missa inte detta!

Datum: Onsdag 27/1
Tid: 18.00 - 19.30
Var: Medelhavsmuseet, Stockholm

Priset: 150 kr (betalas på plats)

Anmälan görs direkt till Medelhavsmuseet.
Tel: 08-519 553 80
Email: bokning@medelhavsmuseet.se

Gå inte miste om Matlagning med Alessia!


Våga testa en än så länge okänd matregion för oss i Sverige - Le Marche!
Grannregionen till kända och välbesökta Toscana är snart på frammarsch.

Vi på Go Slow Travel vill testa våra smaklökar tillsammans med Alessia Curelli som är en duktig självlärd kock uppvuxen i Italien, men nu bosatt i Stockholm.

Alessia tar oss med till Le Marche och låter oss uppleva dess matkultur bland grytor och köksknivar hemma i sitt välutrustande kök. Vi får smaka på detta än inte så kända kök. Vällagat kött, smakrika ostar, olivolja samt fisk och skaldjur från havet och inte minst den doftande tryffel.

Passa på - Förlängt anmälningsdatum!
Vi har förlängt anmälningsdatumet till den 22 januari.
Ett unikt möte i köket med Alessia Curelli!

Datum: lördagen 6 feb, 2010
Tid: 15.30-18.30
Plats: Gjörwellsgatan 45, Stockholm
Pris per person: 1.250 sek inkl. moms (max 8 personer)

I priset ingår:
3 timmars matlagningskurs med Marche som tema
Aperitivo med italienskt tilltugg
Aktiv matlagning av 3-rätters meny (antipasto, primopiatto & dessert)
Råvaror av högsta kvalitet
Mineralvatten San Pellegrino
Kaffe eller te
Tryckta recept att ta med hem

Anmälan senast: 22 januari, 2010

Go Slow Travel: 08-717 90 70, Mail: sara@goslowtravel.com
BuonAppetito: 070-281 46 91, Mail: info@buonappetito.se

Inbetalning senast: 22 januari, 2010
Bankgiro: 5495-7782 (Danske Bank/Östgöta Enskilda Bank)