Smaka på Jämtland!


Oförglömliga smaker som jämtlänningarna dukade upp till trappfesten förra veckan! Ett mått på hur duktiga deras mathantverkare är på visa upp vad de har att erbjuda oss när vi kommer upp (eller åker ner) för att åka på upptäcktsfärd. Ett välfyllt skafferi! På plats fanns JHT och olika mathantverkare för att berätta mer om sina produkter.

Örtagård Öst serverade sina fantastiska drycker: ”Bara Blåbär”, ”Nektar Rabarber” och mjöd från deras gård. Trodde inte att blåbär kunde vara så gott. Alla gick runt med små rosafärgade läppar och log efter att ha provat denna dryck, som mycket väl kan vara ett alkoholfritt alternativ till en god middag. Fjällstationen Buustamon lät oss smaka deras Buustasnapsar. Den kryddade var len till smaken och mina tankar gick till Bailyes.


Ostarna var ett kapitel för sig. De kom från Oviken Ost och Åsbergets Gårdsmejeri. Jag som är ostfantast befann mig i himmelriket tillsammans med ostconfiture från Örtagård Öst. I Sverige finns det sex stycken Slow Food Presidium varav en av dem fann med på trappfesten. Detta är en källarlagrad getost som kommer från Jämtland. Mild och krämig i smaken med torr i sin konsistens. Osten är ursprungligen framställd av mjölken från sommarbetande svensk lantrasget. Den kan lagras upp till ett år, men ätes även innan dess. Värd att testa!


I Jämtland finns det tre producenter som tillverkar den källarlagrade getosten: Stengärde Getgård, Raftsjöhöjden och Bränna getgård i Valsjöbyn. Två av dessa gårdarna finns med som pärlor i våra GPSer.

Visst är Åsbergets Gårdsmejeri innovativa?! En vulkanost namngiven efter Eyjafjallajökull med smak av torkade aprikoser och med en touch av aska... Även denna mycket god!

En liten tallrik blandade smårätter serverades. Smakerna gifte sig, som man så fint säger. Älgfärsköttbullar med mandelpotatis, rökt röding från Börtnan med pepparrotsdip och renfilé med lingonketchup. Jag rekommenderar er till att fråga efter denna ketchup nästa gång ni är i en välsorterad mataffär eller någon av landets många saluhallar. Otroligt god och rolig omväxling till storproducenternas sockerfyllda ketchupar som kantrar butikshyllorna. Den vi fick smaka är framställd av Kretsloppshuset och Örtagård Öst.

Det glädjer mig att nästa vecka få möjligheten att få besöka alla dessa pärlor på egen hand med Go Slow Travels lilla vita Fiat 500! Mina dagar är rågade med mejerier, bagerier, restauranger, fäbodar och vackra platser. Från Klövsjö i söder till Skärvången i norr. Ser fram emot att träffa Långbua tidigt i ottan för att få följa med och träffa getterna (uppstigning vid 4-tiden kommer detta innebära…) och äta frukost med dem ute på grönbetet. Lära mig mer om ysteri och surdegar blir också en del av min arbetsuppgift.
Tufft jobb jag har... :)

19 Glas - DN's vattenhål

Jag glädjer mig åt Peter Bennyson på 19 Glas som fanns i Dagens Nyheters På Stan i fredags.

I lördags, så självaste bröllopsdagen serverade Peter smaker från Republiken Jämtland. Hoppas att det var någon av er som hade vägarna förbi i all yra för att njuta av de jämtländska smakerna.

Vi på Go Slow Travel hade äran att ha Jämtland på besök i torsdags då vi lanserade våra GPSresor.
Mer om det kommer...

Läs mer om Peter:
http://www.pastan.nu/ataute/vattenhal-for-vinalskare-1.1124442

Trappfest på Snickarbacken!

Idag öppnar vi dörrarna för vår lansering av Smaka på Jämtland!

Vi bjuder in till en smakfylld trappfest på Snickarbacken mitt inne i stan där vi har vårt kontor. Här ni vägarna förbi är ni hjärtligt välkomna.

Här kommer det bjudas på drycker av björksav, rabarbervin och mjöd från Örtagårds Öst samt snaps från Buustamon. Vi får smaka på minikroppkakor med grillat sidfläsk som Linda Frost vann årets krogrätt med 2009. Vi kommer känna dofterna från älgfärsköttbullar, reninnanlår med lingondip, rökt röding från Börtnan, lufttorkad korv och jämtländsk get- och koost från Oviken Ost. Bröd från Hara gård och chokladpraliner... Kanske avrunda med en kopp te från Brunkulla gård.

Allt till för att avnjutas och få en smak av Jämtland.

På plats har vi mathantverkarna själva och Jämtland Härjedalens Turism som vi samarbetar med.

Nedräkningen kan börja!

Smakrika resor till Jämtland - äntligen!


Detta har varit en av mina drömmar!

Äntligen ligger Jämtland på mitt arbetsbord som nya GPSresor med smakupplevelser!

Nu kan vi ta med oss våra nära och kära, svenskar, utländska vänner, mormorn som saknar gårdsbageriet charm, barnen som är nyfikna på hur man gör ost eller för dig som vill ligga på en äng och njuta av livet och smakerna av Sverige.


Jämtland med sitt hänförande landskap av höga fjäll, strömmande vattendrag och djupa skogar, små byar och gårdar i traditionsrikt jordbrukslandskap och Östersund vid Storsjöns glittrande vatten. Ditt går nu våra nya GPS-resor fyllda med smaker och möten med en av Sveriges största matregion.

Res när du vill på egen hand i din egen bil med en GPS fullmatade med pärlor. Allt från små ekologiska bagerier, ostgårdar där du kan klappa de små getterna, dignande chokladfabriker och levande fäbodar där du får känna på ett liv i sakta mak. Njut av Jämtland!

Missa inte vår tävling där du kan vinna boken "Smakfulla avkrokar i Jämtland & Härjedalen". Gå in på vår hemsida och testa dina jämtlandskunskaper: http://www.goslowtravel.se/aktuellt/smaka_pa_jamtland_tavling.php

Boken skickas hem till den lycklige vinnaren i början av juli.