Smöra på!

När jag var i mina hemtrakter i helgen sprang jag på Zandra Bring. Till att börja med var hon tjejen som stod bakom charkdisken i Alingsås där de har sin butik, Lilla Saluhallen. Nyfiken som jag alltid är på mat hamnade mina systrar och jag där för att inhandla lördagkvällens måltid.

Efter lite ost- och korvprat fick jag reda på att Zandra är hennes kille Patrik är grundarna till Vallmobackens Smöreri!
Detta smör har dykt upp i alla möjliga sammanhang den senaste tiden. Blev glatt överraskade att hitta hjärtat till detta smör i en liten butik i Alingsås!

Känner att jag måste dela med mig av denna guldgruva!



Vallmobackens äkta smör är gjort på grädde som har syrats. Med hjälp av en blandning av olika mjölksyrabakterier uppnår de rätt sorts smöriga smak. "Vanligt smör" görs på några sekunder i en så kallad smörkanon. Vallmobackens smör tillverkas långsamt i en riktig smörkärna. Då bevaras både smak och doft.

De levererar sitt smör till Noma i Köpenhamn, Matsalen i Stockholm, Franzén/Lindeberg i Gamla Stan, Stockholm och Texture i London. För att nämna några av de gourmetrestauranger där vi finner deras smör.

Mjölken kommer från Hjordnära, Ekologiska Mejerier. Det är sju bönder som tillsammans har skapat ett mejeri för att erbjuda mejeriprodukter som har god djurhållning, är ekologiska och soom tillverkas i en varmsam och miljövänlig produktion. Alla gårdarna ligger mellan Skövde och Hjo i Västergötland.



Nästa gång jag är i hemtrakterna tänker jag boka in ett studiebesök i Norsesund!

Ta er en titt på deras hemsida: www.vallmobacken.se eller www.lillasaluhallen.net

Paola Rivetto's Agnolotti

Agnolotti är en typ av ravioli som härstammar från Piemonte. En klassisk rätt som serveras på de allra flesta restaurangerna runt Langhe och Monferrato, men går under namnet Agnolotti al Plin eller Agnolotti del Plin. Ursprungligen gjordes de på matrester som kunde vara ost, kött eller grönsaker som de finfördelade och fyllde pastakuddarna med. Än idag är det samma ingredienser och smaker som används. Formen kan vara som halvmånar med förekommer ofta som rektangulära.


Bilden tagen av Enrico Rivetto

Receptet har jag fått från Paola Rivetto, mamma till Enrico och Alessandro som driver vingården Rivetto. Saken är den att för henne är det busenkelt och något man kastar ihop på några minuter…

"Det är bara att göra en liten pastadeg, kasta ihop en enkel risotto och blanda samman den med kokt rödkål och några salsiccior – Klart!"

Hmm, så enklet kanske det inte är när man väl tänker efter... Ska se om jag kan bena i hennes receptskrivning och förmedla den vidare till matglada läsare…

AGNOLOTTI ALLA PAOLA

Pasta på ägg:
Grundregel nr. 1: 1 ägg per 100 g mjöl

Blanda samman ägg med mjöl. Knåda degen väl så att luftbubblor och sprickor försvinner. Låt degen vila.
För att förenkla använd gärna en pastamaskin när du ska kavla ut degen till tunna plattor. Annars går det även bra med en hederlig brödkavel. Dela till önskade former (rektanglar eller cirklar). Lägg på ett oljat bakplåtspapper,

Fyllning:
en bit hackad kokt rödkål
200 g salsiccia
risotto (smör, arborio ris, buljong, vitt vin, scharlottenlök)
Hacka scharlottenlöken och fräs den i stekpannan med smör. Tillsätt arborio riset. Riset skall börja bli blankt men bibehålla en liten vit kärna i mitten. Slå på lite vitt vin och låt det koka in i riset. Tillsätt sedan buljongen och låt riset gå klart i stekpannan.
1-2 äggvitor
2 nävar riven Parmigiano Reggiano

Blanda samman rödkålen, salsiccian och risotton tillsammans med 1-2 äggvitor. Tillsätt Parmiggiano Reggiano. Salt och peppra om så önskas.
Lägg en klick fyllning på vardera pastaplatta. Vick över plattorna och tryck ihop.

Koka upp rikligt med saltat vatten.
Lägg i pastakuddarna i det kokande vattnet.
De är klara när de flyter upp till yta.
Servera med någon av de två såserna.

Sås:
smör
salvia

Smält smöret och tillsätt färska salviablad.
Låt smöret ta smak av salvian och håll smöret sedan över agnolottisarna.

Eller: Köttspad från din senaste söndagsstek…

Buon Appetito hälsar Paola!

Don Carlo - nytt boende på västra Sicilien


Undangömd bland Erices gröna kullar, uråldriga olivlundar och frodiga vinodlingar badar agriturismgården Don Carlo i Siciliens sol. Här kan du njuta av en avkopplande semester vid poolkanten eller hyra cyklar och ta dig upp i bergen för hisnande vyer över landskapet och Egadiöarna.
Denna lilla agriturism har 6 rum, egen restaurang där systern till ägaren Leonardo Zichichi lagar de goda middagarna. Frukosten består av gårdens egna produkter så som bröd, marmelader, frukt och sötsaker. Middagarna likaså. Rummen är utrustade med luftkonditionering och minibar. I trädgården finns en grill som kan användas för eget bruk eller så tillagar ni pizza tillsammans med familjen. Erice och Trapani ligger inom några minuters bilfärd och det finns möjligheter att hyra cykel och vandra i det omkringliggande landskapet.

Boende på Don Carlo kan du boka via oss. Maila eller ring Sara på 08-717 90 80 för mer information och priser.