Basilicata - sol och mat i Italiens hålfot


Häromveckan fick vi stilla vår hunger gällande ett av Italiens mindre kända regioner. Italchamber bjöd in till en mingelkväll på Nytorget Urban Deli tillägnad Basilicata. Insmuget mellan Joniska havet och Tyrrenska ligger denna lilla landtunga – oupptäckt även för italienarna själva. Fantastisk natur, vackra stränder och solglittarnde vatten. Snön och kylan ute på Nytorget kändes långt borta. Till Basilicata reser man just för naturen och alla aktiviteter som den kan erbjuda; vandring, klättring, cykling…ja allt man kan tänka sig, även en flygtur mellan två bergbyar på en höjd av 400 meter, fri som en fågel.
Men Basilicata är så mycket mer. Romerska teatrar, grekiska statyer, grottmålningar, skandinaviska borgbyggen, unescoskyddade bergsbyar. Fornlämningarna finns överallt och Basilicatas brokiga historia har satt sina spår även i vad som bjuds till bords av mat och dryck.


Regionens specialiteter fick vi avsmaka efter att den inflygne Basilicanska kocken Giuseppe Sciaraffa presenterade sina rätter. Antipasti med korvar, ostar, skinkor och oliver slank ner utan problem, ljuvligt gott. Sen följde Pasta-strascinati med chilifrukt och brödsmulor samt Cavatelli med Sarconibönor, traditionella recept med enkla äkta smaker. Marinerade lammkotletter i Aglianicovin och lammracks med färska örter och vitlök stod på tur. Avslutningsvis Pecorino Mastrangelo grillad i olja och Cacioricotta Forenza med kronärtskockspaté. Till detta D.O.C-klassade viner som var väldigt bra. Vi hade diskuterat innan om Basilicata skulle kunna mäta sig med andra italienska vinregioner och av det som fyllde glasen kan vi bara konstatera att så är fallet. En frisk Spumante metodo classico passade utmärkt till charkuterierna och Certamen doc Aglianico, rött och det vita La Sfida Aglianico Doc var härliga.
När kvällen rundades av gick vi hemåt med Basilicata i tankarna och ska ta oss en titt på boendealternativ och resvägar till denna ”nya” plats. Ni kommer snart få höra mer om Basilicata, det kan vi lova.

Va med och njut i Provence!

Resans ciceroner är Sabine Rosén och Kiki Palmer. Sabine har fem olika yrkesutbildningar och som kinesiolog, akupunktör, massage- närings- och örtmedicinterapeut delar hon med sig av sina kunskaper. Till sin hjälp har hon Kiki Palmer, som förutom sin terapeutiska utbildning även har spenderat mycket tid i Provence.

Château Juvenal är ett mycket vackert och charmigt litet vinslott från 1800-talet beläget på landsbygden i hjärtat av Provence. Nära till Påvestaden Avignon och i foten av bergsmassivet Mount Ventoux är det den perfekta utgångspunkten för din vistelse.
Atmosfären kring det lilla slottet präglas av den vackra stora trädgården med egen damm,omgärdande vinfält och i skuggan av bergen som skänker harmoni. På ägorna finns ett lusthus och en pool med vacker utsikt samt ett nytt hammanbad. Allt för att kunna njuta av dagarna i Provence!

Dagsprogram

Onsdag - Välkomna till Provence

Ciceronerna Sabina och Kicki tar emot på flygplatsen. Därefter transfer och lättare lunch längs vägen till Château Juvenal för incheckning på rummen. Eftermiddagspromenad bland vinstockarna och närmaste omgivning för de som vill. Innan middag blir det fotbad där lokalt plockade örter/växter används. Vårt värdpar Anne-Marie och Bernard Forestier har dukat upp med kvällsbuffé.

Torsdag - Känselns dag

Yoga ute i Château Juvenals trädgård för den som vill, innan frukost. Massagekurs för de som vill uppe vid poolen, där man får njuta av att ge och få ryggmassage. Blandning av egen massageolja (med olja + doftessens).
Vingårdslunch väntar på vingården Fines Roches strax utanför Chateauneuf-du-pape. Sedan blir det en vingårdsvandring där vi tar tillfället i akt att lära oss grunderna i vinproduktion - från rot tillglas. Vi vandrar ut bland vinrankorna, via pressar och kar in till provningsrummet för avsmakning.Väl tillbaks på Juvenal så kan den som vill göra egen parfymcreme/aftershave eller kanske få en kroppsbehandling. Gemensam middag på underbar liten restaurang in närheten av Château Juvenal.

Fredag - Känselns dag

Långsam morgon. Efter lång frukost på Château Juvenal njuter vi av doft och smak i omgivningarna kring S:t Remy. Besök vid Moulin du Calanquet där vi får guidad tur ute i olivträdslundarna, med efterföljande visning av pressar samt avsmakning av olja. Lunchen får var och en köpa inne i S:t Remy. På eftermiddagen tar vi oss till örtträdgården vid Musée des aromes et du parfum/graveson en provence (aromamuseet), där vi serverar tapenade från olivbesöket, lite kex/bröd och vin.
Sedan är det dags för mer väldoft vid lokalt destilleri. På kvällen har vi en gemensamma matlagningskursen där Anne-Marie och Bernard introducerar oss i det provensalska kökets hemligheter smaker om vi naturligtvis intar på plats.

Lördag - Synens dag

Färgrik frukost med inspiration kring vad färgen i de olika råvarorna gör för våra kroppar. Vi gör ett besök på den lokala marknaden. Utflykt till bergen i Mont Ventoux och Dentelles de Montmirail. Meditation/promenad för de som vill uppe i bergen. Vi dukar upp till picknick med underbar utsikt. Eftermiddag spenderas vid poolen eller annat valfritt kring Juvenal. Kiki och Sabine laddar med oljor, örter och handdukar kring poolen, och sitter och gör fotmassagebehandlingar för de som vill, i solstolen (vi har promenerat mycket, både i bergen och på marknaden). Grillkväll på Juvenal med råvaror från dagens marknad.

Söndag - På återseende!

Efter frukost åker vi mot flygplatsen.

********

Ingår i resan:

Avresedag: 18 maj, 2011
Antal dagar: 5
Pris: 14.900 kr/resenär

• Flyg t/r
• Boende i dubbelrum med Bad/WC
• Transport med minibuss hela veckan
• Massagetillfällen & hammambad
• Utflykter enligt programmet
• Matlagningskurs med fransk kock
• 1 välkomstmiddag på Château Juvenal inkl. dryck
• 1 middag på Château Juvenal inkl. dryck
• 1 restaurangbesök, inkl. dryck
• 1 vingårdsbesök, inkl. dryck
• Moulin du Calanquet
• Aromamuseet med guidning
• Frukost alla dagar
• Lakan, handdukar och städning
• Ciceroner under hela vistelsen

För bokning, www.goslowtravel.com eller ring till 08-717 90 70