Västerbotten

Innan askan kom och lade sig som ett täcka över Sverige hann jag med en liten tripp till Västerbotten. Det motsatta håller mot var jag brukar resa när jag åker på jobbresa. Trevligt med omväxling!

GastroBotnia bjöd mig på två dagar i det gastronomiska tecknet i Skellefteå och Umeå. Vi inkvarterades på den vackra och unika Stiftgården i Skellefteå och blev väl omhändertagna av Maria som driver gården. Stiftgården är en gammal prästgård och har sina rötter från 1500-talet. Här har ryssarna huserat sina trupper då de invaderade Sverige 1809. Här växte Konstakademins första kvinnliga elev upp, Anna Norlander. 1964 blir prästgården en stiftgård som än idag håller utbildningar, konferenser, bröllop, fester och välkomnar turister till sitt vandrarhem året om.

Jag fick vara med när några av de bästa kockarna i Västerbotten mötte Paul Svensson i köket för att bli inspirerade att använda grönsaker på ett berikande och innovativ sätt. Otroligt vackra färger, lockade dofter och smakrikt! Många ideér och tankar bakades in dessa timmar i köket.



Ett besök på Västerbottenostens lager - ett måste!
Där träffade vi Ola som har jobbat med denna ost hela sitt liv. Han visade oss hur osten lagras, dess dagliga behov att vändas, doppas i parafin och slutligen bedöms på en skala 1-10 utifrån smak, lukt och konsistens.
Ostbiten som jag fick med mig hem - den är redan slut... Gott och Svenskt!



Vi besökte delikatessbutiken DUÅ mitt inne i centrala Umeå som drivs av bröderna Lars och Per. Här finner vi delikatesser från området men också från Italien och andra delar av världen. Frysarna var fyllda med älg, rådjur och småfågel. Här fanns handmålade praliner i alla de tänkbara smakkombinationerna och färger.
Det som mest intresserade mig var deras matstudio där de erbjuder matnyfikna när- och långväga gäster matlagningskvällar tillsammans med deras duktiga kockar. De skräddarsyr kvällen med smaker, dofter och viner på bästa sätt.
Ett ställe värt att besöka!


I Umeå fick vi oss en lunch som bestod av de Västerbottninska smakerna. Ljuvlig!

Löjrom från Kalix på ens mörstekt toast med creme fraiche och finhackad rödlök,
Lättrökt laxrygg, smörnötspumpacreme, slanggurka och citrus.
Soppa med råhyvlad sparris, Västerbottenost och pocherat vaktelägg från Gubböle och sist med inte minst en smörstekt kalvbräss med Vindelrökt sidfläsk, blomkålscreme med tryffel och syrad minilök.
Vad mer kan jag säga... Fantastiska smaker!



Detta avnjöt vi på Rex som ligger inne i central Umeå. Restaurangen ligger i stadens gamla Rådhus med anor från slutet av 1800-talet. Här serveras mat som speglar landskapet - från havet i öster och fjällen i väst.



Allt från Västerbotten med stolthet!

Ett stort tack till GastroBotnia för denna resa och framförallt till Cisse och Martin som var mina personliga guider!

Barbro med förkärlek för Okanagans pärlor

Barbro Höglund är diplomerad Sommelier och via sitt företag Tastebusters arbetar hon med såväl lustfyllda dryckes- och smakprovningar samt föredrag inom sensorik. Barbro har flerårig erfarenhet av sensorik och smakmetodik i samarbete med företaget Absolut Spirits. Med förkärlek till ekologisk vinproduktion och bakgrund i Canada så har fokus hamnat på Okanagan Valley och Barbro Höglund har utifrån sin kärlek till detta område samt sin kontakt med de olika vinmakarna även skrivit ett flertal artiklar om Okanagan Valley.



Okanagan Valley ligger i sydcentrala British Columbia, mittemellan bergskedjorna Monastree mountains och the Cascades, i Canada. Det finns fem officiella vinregioner i Okanagan från den nordligaste som heter Vernon till den sydligaste som heter Osoyoos. Ett torrt kontinentalt klimat råder med förhållandevis milda vintrar och långa varma sommarmånader som har gett Okanagan benämningen ”Napa of the north”. Tack vare dalens unika mikroklimat kan en stor variation av druvor odlas även om de klassiska franska druvorna dominerar (Chardonnay, Sauvignon blanc, Pinot Noir, Merlot, m fl) Enligt tidskriften ”Wine Spectator” är Okanagan Valley ett av världens mest spännande och spirande vinområde just nu. ”A well kept secret” brukar vinproduktionen kallas här men ryktet om viner i världsklass från den kanadensiska dalen sprider sig dock. Även naturupplevelsen med spirande grönt landskap, vackra sjöar med sandiga stränder och bergskedjor lockar njutnings konnässörer från hela världen.

Upplev Okanagan Valley med Tastebusters och Go Slow Travel



Följ med på ett oförglömligt smakäventyr till Okanagan Valley i vackra British Columbia, tillsammans med sommelieren, livsnjutaren och halvkanadicken Barbro Höglund. En resa som börjar i den fascinerande staden Vancouver och tar oss till världens nordligaste öken i Osoyoos i södra British Columbia. Ni kommer att få möta en av världens mest excentriska vinmakare, uppleva sinnesfrid i en äkta vinpyramid, smaka och avnjuta vin och mat i absolut världsklass, allt i ett fantastiskt böljande grönt landskap som är mycket svårslaget. Vi kommer att besöka allt från storslagna estates till små pittoreska vingårdar omgivna av fruktodlingar, druvor i klasar redo att skördas, panoramavyer, den ständiga doften av vild salvia och fantastiska närproducerade måltider. Vi kommer att fånga den senare delen av sommarsäsongen som är ljuvligt mild och lummig. En ny skön pärla i vin världen är... redo att upplevas med alla sinnen.


Dag 1
Välkomna till Vancouver! Ciceronen Barbro Höglund välkomnar oss på flygplatsen och vi beger oss för välbehövlig vila till vårt hotell. Välkomstmiddag på närliggande restaurang beroende på ankomsttid.

Dag 2
Hur börjar man en vinresa till Okanagan? Genom att besöka Vancouver såklart. Vancouver är en fantastisk stad med ett mycket stort utbud. Beroende på dagsform så står en upplevelse i regnskogsparken Stanley Park till förfogande annars kan det vara skönt att bara strosa omkring i den vackra hamnen. Efter egen utforskning under dagen så kommer vi att ses för en oförglömlig middag med en av Nordamerikas kända kockar Michael Batke som gästade Hotell Sheraton under vinter OS. Vi får stifta vår första bekantskap med Okanagans fantastiska vin. Michael har skapat en specialmeny med inhemska närproducerade råvaror, vin och mat i världsklass.

Dag 3
Så var det dags att bege oss inåt landet mot vindistriktet. En bussresa på fem timmar tar oss till Okanagan via Coquihalla highway. Vi kommer inte att ha det tråkigt, det är bara att titta ut och njuta av vackra omgivningar samt trevliga små stopp längst resan. Vi kommer till Kelowna och beger oss till vårt hotell. På kvällen gemensam middag på en av de trevliga lokala restaurangerna.

Dag 4
Summerhill Pyramid. Låt oss hoppas att vi alla är utvilade, för denna dag väntar oss något alldeles speciellt. Det är ingen vinmakare med båda fötterna på jorden som vi ska hälsa på. Nej, snarare en med båda fötterna i pyramiden på vingården och i kosmos. Vad bättre än att börja vår riktiga vinodyssé med ett av världens bästa sparkling. Vi kommer att stifta bekantskap med en vinmakare som är Canadas största Certified organic, samt Canadian winery of the year winner (Gold medal London wine competition). Välkomna till min vän Stephen Cipes, en person som jag tycker lyser upp vår jord på många sätt. Vi kommer att bli hänförda av såväl hans sparkling som övriga viner, för att inte nämna hans prisbelönta Ice wine! Efter pyramidbesök och rundtur på hans fantastiska vingård så intar vi en avsmakningsmiddagsmeny med fem rätter samt parerade vinupplevelser på hans prisbelönta ekologiska restaurang. Oj, vad vi längtar!!!


Dag 5
Tid för egna upptäcktsfärder eller att bara vara i den vackra omgivningen. Det finns många möjligheter till aktiviteter på egen hand. Varför inte hyra en cykel och cykla runt i den vackra omgivningen, njuta av Okanagan Lake eller kanske på en egen liten vingårdsrunda? Middag på egen hand med rekommendationer till de bästa restaurangerna som faller er i smaken, det är många kulturer som samsas om de kulinariska lokala upplevelserna, så valet kan bli svårt!

Dag 6
Stor, större, störst… detta är ingen överdrift. Välkomna till Anthony Fon Mandls livsverk ”Mission hill estate”. En upplevelse som kommer att vara svår att återge. Förutom prisbelönat vin i världsklass kommer vi få uppleva konst och arkitektur på denna gigantiska estate som helt enkelt är näst intill oslagbar. Vinprovning och guidad tur, samt liten vinavsmakningsmeny. Kvällen avslutas med en gemensam middag på en av de trevliga restaurangerna.

Dag 7
Vi beger oss söderut mot flera vingårdar och mot det röda vinupplevelserna. Penticton here we come! Här kommer vi att så småningom bekanta oss med en annan terroire än i de norra delarna som vi nu lämnat. Vi kommer att passera Peachland som är just känt för sina många persikoodlingar men även för sin getost ”Carmelis Goats cheese artisian”. Ett litet familjeägt mejeri som är känt för sina fantastiska getostar väntar oss och vi får en liten guidad tur samt en avsmakning av deras osthantverk. Här finns också små vingårdar i närheten där vi kan inhandla vin till ostarna om vi så vill.

Sedan beger vi oss i lugn Okanagan-takt vidare till ett underbart litet Bed & Breakfast mitt bland vingårdarna. Vi kommer kanske att vilja stanna till på några fruktmarknader eller grönsaksmarknader på vägen för att inhandla till en gemensam måltid på kvällen. Om vädret tillåter hinner vi lata oss vid den privata poolen eller i Jacuzzin. Sommaren är lång i Okanagan. Gemensamt tillagad middag på kvällen.


Dag 8
NK ´MIP. Nu drar vi ända ut till öknen! En hänförande upplevelse för alla sinnen väntar oss. Vi kommer att åka till Osoyoos, som sägs vara världens nordligaste öken. Vi kommer att få lära känna Okanagan Aboriginal kulturen på nära håll och besöka ”North Amerikas first Aboriginal winery”. Mitt bland skorpioner och huggormar växer druvor i en sandig terroire som med hjälp av moderjord producerar ett Pinot Noir som fortfarande får mina ögon att tåras. Efter ett besök på NK´MIP Heritage Cultural Centre så beger vi oss till vingården med samma namn för vinprovning och tilltugg. På kvällen äter vi gemensam middag på en fantastisk BBQ restaurang där vi även har möjlighet att bekanta oss med lokalproducerat canadensisk öl.

Dag 9
En skön dag som avslutas med en avskedsmiddag, Mediteranean dinner på Gods Mountain. En femrätters meny med lokala råvaror och viner under solnedgången väntar oss. Temat varierar med årstiden och närmare himmelriket kan vi nog inte komma.

Dag 10
En lugn frukost på Gods Mountain innan det är dags att återvända till Vancouver. Vi stannar längs vägen för en god lunch. Sista eftermiddagen kan vi tillägna åt shopping eller promenad längs stadens vackra strandpromenad. Förslag till bra restauranger ges av Barbro Höglund som känner till stadens restaurangutbud.

Dag 11
Tidig frukost och hemfärd mot Sverige. Cheers och på återseende!


Reseinformation

Datum
Avresa: 2010-09-10
Hemresa: 2010-09-21 (ankomst till Stockholm +1 dag)
Antal nätter: 11

Antal personer: 20 resenärer
Enkelrumstillägg: ca. 2.500kr/person

Pris: 33.900kr/person

Följande ingår i resan:

• Flyg t/r från Stockholm till Vancouver
• Transport under hela resan
• Ciceron: Barbro Höglund
• Boende i dubbelrum på hotell och Bed & Breakfast
• Frukost alla dagar
• Vingårdsbesök samt vinprovningar
• Besök på NK´MIP Heritage Cultural Centre
• Ostprovning

Middagar som ingår*:
• Välkomstmiddag i Vancouver (exklusive dryck)
• Skräddarsydd middag av Michael Batke i Vancouver, inklusive vin
• Välkomstmiddag i Kelowna inklusive ett glas valfritt vin till maten
• Avsmakningsmenyer i samband med vingårdsbesök samt fem rätters gourmetmiddag på Summerhill Pyramid Estate med tillhörande vin
• Mediteranean Wine dinner. En mycket exklusiv vin- & matmeny bestående av tre rätter med tillhörande lokalt vin dukad under bar himmel

* (Övriga måltider bekostas på egen hand)

Grappa och slow food med Ove Boudin & Glenn Strömberg



Vi har nu glädjen att presentera en ny upplevelseresa i grappans, vinets och det genuina italienska kökets tecken tillsammans med Ove Boudin, Maurizio Fava och Glenn Strömberg. Slow-food för lätt tanken till mat men grappa och vin speglar också ”de lokala smakerna”, precis som en salame eller en prosciutto. Men det förutsätter förstås att dryckerna är småskaligt producerade. Slow-food handlar om äkthet i råvaran, i förädlingen och själva smakupplevelsen. Inga tillsatser – endast naturliga, autentiska smaker fjärran från industrins löpande band och robotar.

Resan går av stapeln 6-10 oktober, 2010 - Först till kvarn!
Nedan följer dagsprogrammet.

Dag 1
Resdag/Ghemme och Gattinara

Gemensam avresa från Arlanda den 6 oktober. Vi landar på Malpensa utanför Milano strax före lunch. Den väntande bussen tar oss till staden Ghemme i närheten där Distillerie Francoli ligger. Vi börjar med en enklare lunch kombinerat med en presentation av våra ciceroner.

Därefter gör vi en tur genom destilleriet som också gör Glenn Strömbergs fem grappor. Francoli är en medelstor producent med lång grappatradition men som också framställer högklassiga DOC-viner med beteckningarna Ghemme och Gattinara – pyttesmå exklusiva distrikt som uppmärksammats stort på senare år. I Francolis läckra enoteca provsmakar vi delar ur deras grappa- och vinsortiment.

När vi är klara är det dag för avfärd till vårt hotell för vistelsen – det ytterst vackra och komfortabla La Fermata strax utanför Alessandria, på strategiskt avstånd från våra resmål och begivenheter. Hotellets restaurang, som drivs av eldsjälarna Riccardo och Andrea, glänser i ljuset av en Michelinstjärna. I denna ypperliga kulinariska miljö avnjuter vi första middagen och lär oss ännu lite mer om grappa, lokala viner och piemontesiska delikatesser.

Dag 2
Gavi och Novi Ligure

Efter frukost tar bussen oss till vackra vinområdet Gavi – även känt för amaretto och glass – och besöker en vingård för en vittvinslektion och provsmakning. Därefter åker vi till det pittoreska mejeriet som gör den omtalade osten Montebore – The Jurassic Cheese – på ett originalrecept med anor från Leonardo da Vinci. På gården intar vi lunch med kallskurna delikatesser och ost förstås och mjuk kaka till kaffet. Och avslutar ned en grappa, vad annars?

Eftermiddagen inleds med en färd till staden Novi Ligure där vi provsmakar foccacia i en genuin farinata-butik och får möjlighet att sträcka på benen i centrum ad lib.

Vi avslutar dagen i den lilla staden Silvano d’Orba med två ”antika” grappadestillerier mitt på storgatan. Vi besöker ett av dem – Distilleria Gualco – för en praktisk lektion i grappahantverk med efterföljande provning och diskussion med il maestro själv, Alessandro Soldatini.

Middagen äter vi tillsammans med våra ciceroner som berättar mer om den piemontesiska matkulturen och de rätter som vi får serverade på tallrikarna. Låt smaka!

Dag 3
Barolo och Barbaresco

När frukosten är avnjuten går färden till den världsberömda vinregionen Barolo där vi njuter av höstfärgernas spel över de böljande fälten. Vi fortsätter till nästa vinregion med världsrykte – Barbaresco – där vi äter lunch och besöker en vingård för en rödvinslektion och provsmakning.

I närliggande idylliska staden Neive hade grappalegenden Romano Levi sitt sägenomspunna destilleri med urgammal teknik (a fuoco diretto). Han blev världsberömd för sina rustika grappor och framför allt sina handgjorda etiketter. Flaskorna var samlarobjekt redan före hans död 2008. Destilleriet är stängt tillsvidare men vi har specialtillstånd för en snabbvisit, såvida inget oförutsett inträffar. Självklart får vi testa den kärva grappan som också finns att köpa (med tryckta etiketter).


I bjärt kontrast till Levis spindelvävsklädda anläggning står Distilleria Beccaris som vi sedan besöker i Costigliole d’Asti. Efter rundturen stannar vi upp i deras fantastiska enoteca och provar deras eleganta och välbalanserade grappor.
Middag äter vi tillsammans på en närliggande restaurang till vårt boende. Njut av maten och smakerna!

Dag 4
Altavilla och Monferrato

Efter frukost åker vi norrut till det höstklädda och böljande vinlandskapet Vignale Monferrato där vingårdarna avlöser varandra. Vi besöker en välansedd vinmakare och gör en tur på gården och faciliteterna – många gårdar erbjuder agriturismo, dvs. Bed & Breakfast till mycket bra (skattesubventionerade) priser – och provar deras vin under ägarens ledning.

Några minuters resa därifrån ligger byn Altavilla som rymmer två grappadestillerier, båda med samma namn – Mazzetti! Vi ska besöka Antica Distilleria di Altavilla di Laura Mazzetti som är ett äkta hantverksdestilleri som med sina rötter från 1846 är Italiens tredje äldsta destilleri. (Det andra destilleriet i byn delar samma rötter men har utvecklats längs en annan gren och är idag en av Italiens största grappaindustrier.)


Vi bekantar oss med den traditionella produktionstekniken och tar även en tur genom det stämningsfulla grappamuseet som också ryms i destilleriet. Här är man specialister på att lagra grappa på träfat av olika slag, främst ek. Naturligtvis provar vi några av deras nobla och meditativa produkter.

Sedan äter vi lunch i närheten och far därefter tillbaka till hotellet för fria aktiviteter som tex. shopping, matlagning eller kanske ren avkoppling med mera fram till den stora avslutningsmiddagen på kvällen.

Dag 5
Resdag

Frukost och utcheckning. Vi planerar att även hinna med ett kort besök på Azienda Rovero samt brunch i deras utsökta restaurang. Rovero gör både vin och grappa av högsta kvalitet. Flygplatsen Linate har ett besvärligt läge nära Milanos centrum och vi reserverar oss för ev. trafikproblem. Bussen måste köra med goda marginaler för att inte äventyra flygavgången.



Resedatum:
6-10 oktober, 2010
Pris: 25 250kr/person
Antal personer: 15 personer

Ingår i resan
• Flygresa T&R
• Boende 4 nätter på hotel, enkelrum
• Frukost alla dagar
• 5 luncher inkl. vin
• 4 middagar inkl. vin
• 5 destillerier m. provning
• Unikt möte med Glenn Strömberg på Distilleria Francoli
• 3 vingårdsbesök m. provning
• Ciceroner hela vistelsen
• Transport under resan
• Boken: Italien på flaska, av Ove Boudin

Ciceroner: Ove Boudin (Boudin Grappa) & Maurizio Fava (Slow Food)

Gästciceron: Glenn Strömberg (Glenn Strömberg Collection)

Reservationer:
På grund av Glenn Strömbergs kontrakterade åtaganden som fotbollskommentator kan han inte prioritera och förboka uppdrag som detta. Vi kan således inte garantera Glenns medverkan men väl hans absoluta vilja att göra ett gästspel någon av dagarna under vistelsen.
Eventuella förändringar i programmet kan även förekomma, men kommer inte påverka dess kvalitet och upplägg.

Grappa på Grappe


Grappaprovning på Grappe
Onsdag den 28 april, 2010

Grappa- Italien på flaska; är en bok skriven av Ove Boudin som denna kväll bjuder in till en härlig resa genom Italiens norra provinser och låter oss prova riktig grappa.
Grappa gjord på frodig färsk råvara enligt hantverkarkonstens alla regler, fjärran från spritindustrins massproducerade och platta destillat.

"Äkta grappa är faktiskt det mest aromatiska destillat som finns. Och inte ett tillsatt aromämne så långt näsan når! En ren naturdryck." säger Ove Boudin.

Ove Boudin har fått finaste tänkbara priser för sin Grappabok, Best drinkbook in the world (Gourmand world cookbook awards 2008) och Årets bästa dryckesbok (Svenska Måltidsakademien 2008).
Oves bok är den största grappaboken i världen och på så sätt kan Ove sägas vara grappavärldens motsvarighet till vår champagneexpert Richard Juhlin.

Ove Boudin visar denna kväll prov på grappans stora variationsrikedom med hjälp av sex olika destillat på olika druvor från olika regioner.

Ove kommer att sälja sin bok på plats denna kväll för 200 kr i kontanter.

Grapporna vi provar:
Grappa Nosiola, Distilleria Pilzer, Trentino
Grappa Pinot Nero, Distilleria Pojer e Sandri, Trentino
Grappa Prosecco, Distilleria Le Crode, Veneto
Grappa Brachetto, Distillerie Francoli, Piemonte
Grappa Stravé, Distilleria Beccaris, Piemonte
Grappa Riserva ”I tre lustri”, Distilleria di Altavilla di L, Piemonte

Datum: onsdagen den 28 april 2010
Tid: klockan 19.00–21.00
Plats: Vinkällaren Grappe, Grevgatan 5, Stockholm Tel. 08-661 25 16
Pris: 350 kronor per person, faktureras vid anmälan.
Anmälan: Skriftlig bindande anmälan med namn, adress och telefon till Info@grappe.se

Lunch på Swedish Taste - GastroBotnia

Under TUR-mässan i helgen fick jag äran att bli inbjuden av GastroBotnia på en utsökt lunch. Den serverades på Swedish Taste som ligger mittemot Operan i Göteborg.
Det lilla lunchsällskapet bestod av företagare från Västerbotten och turismkontakter som jobbar med regionen.

GastroBotnia jobbar med Kvarken som är en spännande region för alla som vill uppleva en minnesvärd måltid. Gastro Botnias mål är att ytterligare förstärka regionens status när det gäller måltidsupplevelser. De vill också att varje besökare ska känna sig extra väl omhändertagen. De jobbar med regionala råvaror och ett gott värdskap!


Lunchen bestod av sex stycken välkomponerade förrätter. Den ena godare än den andra!
De västerbottniska smakerna var rena, tydliga och utsökta!
Älgcarpaccio, rökt ren med tallskott, gäddterrin med glass (?!) västerbottens ost som serverades i olika former och de vackra potatischipsen med löjrom.

Huvudrättern bestod av en röding inrullad i syrad gurka. Den smälte i munnen och avnjöts tillsammans med en smakrik potatissallad - så enkelt men så sagolikt gott!


Efterrätten var en brödpudding med äpplebitar och hjortron. Otroligt gott och svenskt!

En av de bästa måltiderna jag har blivit serverad på mycket länge!
Jag tackar Swedish Taste duktiga kockar och GastroBotnia för denna oförglömliga lunch.
Ser nu fram emot att få besöka Västerbotten om en vecka.