Sommaren gav mig möjligheten att besöka nya och gamla pärlor i Languedoc och Provence.
Första natten stannade vi på Château de Siran som ligger strax norr om Carcassone. Har haft kontakt med ägarinnan Nadege sedan tidigare och tog tillfället i akt att besöka dem. De har ett fantastiskt boende som är ihopsmält med stadsmuren till den lilla byn med samma namn, Siran. Många detaljer har de lyckats spara och höjer charmen på stället.
Med mycket omsorg och kärlek har de renoverat hotellet och erbjuder ni sina gäster en plats att njuta på. En nybyggd pool som ligger gömd mellan husen finns tillgänglig för gästerna. På kvällarna lagar Nadege middagar till sina gäster medan hennes man omvandlas till servitör. Utsökta viner från trakten och härliga smaker.
Château de Siran ligger mitt i triangeln mellan Carcassone, Narbonne och Bezier. Det tar mindre än en timme att nå de sköna sandstränderna eller ta sig norröver för att vandra i bergen. Vingårdar och pittoreska byar finns inom några minuters avstånd med bilen. Nadege har en fascinerade historia bakom sig och hur de hamnade där de nu befinner sig. Hon berättar gärna mer om byn och platserna det finns att besöka. De ordnar vingårdsturer för den som önskar. En välkomnande pärla!
Vi reste sedan vidare österut för att nå gränsen till Provence. Med några tips från Nadege hittade vi ett perfekt boende inne i byn Saint-Laurent-des-Arbres, mellan Avignon och Orange. GPS ledde oss först till en av vingårdarna vi samarbetar med. Vacker gård och druvorna smakade utmärkt! Här producerar de Lirac-viner.
Hotellet har 10 rum, alla individuellt inredda. Vi fick Napoleon-rummet - litet men ack så charmigt, allt från de vackert paketerade tvålarna till gardintoffsarna.
Deras egen restaurang var fullbokad för kvällen så de tipsade oss om en restaurang nere i byn. Promenerade genom den medeltida byn och fann restaurangen som låg i en rondell bakom en stor häck. Så ut som att vara en vägrestaurang...men där hade vi fel! En riktigt bra fiskrestaurang med perfekt service! Skaldjursplatå med mousserande vin från trakten satt utmärkt!
Gick vilse på vägen hem, en by med gator i alla dess håll, borgen i mitten med sina tinnar och torn, vackra små trädgårdar och doftande rosor. Lyckades till slut känna igen ett gatunamn och hamnade åter på vårt boende.
Frukosten serverades i deras lilla innegård. Värd att lägga till då de serverade nygräddade pannkakor, omelett, varmt bröd och olika bakverk, färska yoghurter med nötter och frukt. Nästa gång skall deras spa och pool testas.
Ytterligare en pärla värd att dela med sig av!
Ett heldag på vingården Mont-Redon där vi visades runt i deras nybyggda anläggning med vinkällaren. Sedan en god lunch i skuggan på Le Sommellier, en restaurang med boende några minuter från Mont-Redon.
Fick tips om en vacker bergsväg som vi kunde ta för att nå fram till Château Juvenal. Med en vacker utsikt nådde vi fram till Anne-Marie och Bernard som väntade på oss.
Ett varmt välkomnande och senare en välkomstmiddag tillsammans med deras andra gäster. Bernard hade rensat bondbönor och bakat paj, Anne-Marie stod för en goda desserten.
Under dagarna på Château Juvenal besökte vi Avignon, Abbaye de Sénanque med sina vackra lavendelfält och Gordes.
Här finns mycket att se och upptäcka, men också en plats att bara få varva ner på - ligga vid poolen och läsa en god bok, promenera eller vila i en skön stol i deras park. Detta är ett fantastiska ställe, en slipad pärla.
Efter några dagar återvända vi söderut till Languedoc för en jazzkonsert på en av områdets större vingårdar.
Med fem minuter till havet tog vi tillfället i akt att bada. Kallt i vattnet med uppfriskande efter varma dagar på resande fot.
Vi fick tips om en fiskrestaurang i byn Gruissan. Helt makalöst bra! Med menyn som ändrades varje dag skriven på väggen var det bara att välja och vraka! Gratinerade ostron med mandelflan, tryffel och parmesan (fick beställa in en extra för att de var så goda) pilgrimsmusslor, svärdfisk och tonfisk, creme brulee och chokladmousse... Helt enkelt den bästa måltiden under hela resan!
Languedoc skulle jag kunna säga är som Provence för 50 år sedan...
Än inte så mycket turister, fantastiska smaker och viner.
Så mycket att uppleva och upptäcka, smaka på och njuta av!
Och fullt med pärlor!
Att åldras med Barone Ricasoli
9 år sedan
0 kommentarer:
Skicka en kommentar