Oförglömliga smaker som jämtlänningarna dukade upp till trappfesten förra veckan! Ett mått på hur duktiga deras mathantverkare är på visa upp vad de har att erbjuda oss när vi kommer upp (eller åker ner) för att åka på upptäcktsfärd. Ett välfyllt skafferi! På plats fanns JHT och olika mathantverkare för att berätta mer om sina produkter.
Örtagård Öst serverade sina fantastiska drycker: ”Bara Blåbär”, ”Nektar Rabarber” och mjöd från deras gård. Trodde inte att blåbär kunde vara så gott. Alla gick runt med små rosafärgade läppar och log efter att ha provat denna dryck, som mycket väl kan vara ett alkoholfritt alternativ till en god middag. Fjällstationen Buustamon lät oss smaka deras Buustasnapsar. Den kryddade var len till smaken och mina tankar gick till Bailyes.
Ostarna var ett kapitel för sig. De kom från Oviken Ost och Åsbergets Gårdsmejeri. Jag som är ostfantast befann mig i himmelriket tillsammans med ostconfiture från Örtagård Öst. I Sverige finns det sex stycken Slow Food Presidium varav en av dem fann med på trappfesten. Detta är en källarlagrad getost som kommer från Jämtland. Mild och krämig i smaken med torr i sin konsistens. Osten är ursprungligen framställd av mjölken från sommarbetande svensk lantrasget. Den kan lagras upp till ett år, men ätes även innan dess. Värd att testa!
I Jämtland finns det tre producenter som tillverkar den källarlagrade getosten: Stengärde Getgård, Raftsjöhöjden och Bränna getgård i Valsjöbyn. Två av dessa gårdarna finns med som pärlor i våra GPSer.
Visst är Åsbergets Gårdsmejeri innovativa?! En vulkanost namngiven efter Eyjafjallajökull med smak av torkade aprikoser och med en touch av aska... Även denna mycket god!
En liten tallrik blandade smårätter serverades. Smakerna gifte sig, som man så fint säger. Älgfärsköttbullar med mandelpotatis, rökt röding från Börtnan med pepparrotsdip och renfilé med lingonketchup. Jag rekommenderar er till att fråga efter denna ketchup nästa gång ni är i en välsorterad mataffär eller någon av landets många saluhallar. Otroligt god och rolig omväxling till storproducenternas sockerfyllda ketchupar som kantrar butikshyllorna. Den vi fick smaka är framställd av Kretsloppshuset och Örtagård Öst.
Det glädjer mig att nästa vecka få möjligheten att få besöka alla dessa pärlor på egen hand med Go Slow Travels lilla vita Fiat 500! Mina dagar är rågade med mejerier, bagerier, restauranger, fäbodar och vackra platser. Från Klövsjö i söder till Skärvången i norr. Ser fram emot att träffa Långbua tidigt i ottan för att få följa med och träffa getterna (uppstigning vid 4-tiden kommer detta innebära…) och äta frukost med dem ute på grönbetet. Lära mig mer om ysteri och surdegar blir också en del av min arbetsuppgift.
Tufft jobb jag har... :)
0 kommentarer:
Skicka en kommentar