Crostini di fegatini

Rostade bröd med kycklinglever

20 stycken

20 crostini, små rostade brödskivor
200 g kycklinglever
100 g kalvkött eller mager köttfärs
smör till stekning
1 dl torrt vitt vin
1 msk kapris
8 små sardellfiléer
1 msk pressad citron
salt och peppar

Fräs upp grovt skuren kycklinglever och kött i lite smör.

Häll på vin och låt sjuda i cirka 5 minuter så att levern blir genomkokt.

Kör allt i matberedare tillsammans med kapris, sardeller och pressad citron.
Smaka av med salt och peppar.

Bred på kycklingleverröran på crostinin.

Livet, Friheten och – GPS:en

Ja, så satt vi då i hyrbilen och solen sken och vägen slingrade sig mellan de Toskanska kullarna. Vi skulle till Siena för att ta lunch och vi hade knappat in ”Siena” och ”undvik motorvägar” på GPS:en.

”Om fyrahundra meter, sväng till höger” säger den påträngande damen i apparaten och jag växlar ner för och gör mig klar att svänga höger. Vägskylten i korsningen pekar på Siena – åt vänster, och jag har två sekunder på mig för att göra ett avgörande val. Det blir till höger. Stor palaver utbryter i bilen. Vi är fyra personer, gamla vänner från Sverige, som ska äta och njuta oss igenom en vecka i Italien. ”Det här måste vara fel”, ”Vänd”, ”Det stod faktiskt Siena till vänster, varför svängde du in här?”.

Det demokratiska trycket pressar på föraren, som gör en kontrollerad u-sväng och kör tillbaka mot korsningen. GPS:en protesterar vilt: ”Vänd där det är möjligt” uppmanar hon. Men det struntar vi faktiskt i denna gång. Efter några minuter ger hon upp och blir tyst. Lika tyst faktiskt som när vi verkligen behövde hennes vägledning på väg ut från San Quirico d'Orcia. Skulle vi ta till vänster eller till höger eller ut på motorvägen eller runt sta’n? GPS:en var tyst. Inte ett pip. ”Senaste kontakt med satelliten 20 minuter” och vi förstod att vi måste fatta ett beslut själva. Det blev dock180 grader fel, men vi fick se några vackra vyer som vi aldrig fått se om vi kört rätt väg direkt.

Det är kul och spännande att köra omkring med GPS:en. Det ger en frihet att pröva avstickare som man kanske inte gett sig på annars. Ett bra råd är dock att ha kartan med, liksom några trevliga människor i bilen.

Vi hittade till Panzano in Chianti där vi åt veckans bästa lunch på den lilla restaurangen Il Vescovino. Pasta med färsk Karl-Johanssvamp och ett vin som lyfte i gommarna med sina bruna toner och perfekta balans. Kyparens val, ”inget särskilt”: ”Come dovrebbe essere”. Utsikten från terrassen var dock något alldeles särskilt. Värt en omväg.

Roligaste värdpar: Silvi och Roberto på Podere Terreno. Bästa shoppingen: Lucca en lördag. Vackraste piazzan: Campo i Siena. Det mest lutande tornet: Pisa. Dyraste fikat: €27,- nära Ponte Vecchio i Florens. Billigaste fikat: €5,50 i en liten by söder om Siena.



De flesta svenskar har en uppfattning om Italien, oftast beundrande. Maten, vinerna, kulturen, konsten, designen, kläderna, skorna, stilen, språket, vädret, historien, musiken, människorna, … Italien lämnar dig inte oberörd. Det kommer över dig igen och igen. Det är klart att vi återvänder. En gång slängde vi ju faktiskt några lire i Fontana di Trevi i Rom, och därmed var ett livslång band knutet med detta land.

/Anders Kinding

Dag 1: Ankomst till Sicilien

Vi landade efter att skymningen hade infallit sig i Trapani, på västra delen av Sicilien, söder om Palermo. Vår vita Fiat 500 stod och väntade på oss. GPS hamnade på plats och förde oss till vårt första boende där vi skulle övernatta denna natt. Det tog inte många minuter från flygplatsen och väl på plats blev vi serverad vår första välkomstmiddag, en utsökt middag!


Stället är känd för sin goda mat och det uppfyllde alla de förväntningar som vi hade, och lite där till. Till middagen drack vi deras viner och till efterrätten fick vi smaka på två olika söta viner som gifte sig med den utsökta efterrätten: Parfait di mandorle.

Resan har börjat!
Bertil & Iréne

Tisdag & Matparadiset Mercato Centrale

Vi stiger upp tidigt för att få uppleva en av Florens två matmarknader när den är som bäst - på morgonkvisten då de italienska damerna genomför dagens matinköp. Turisterna brukar dyka upp runt tiosnåret, vi vill vara där innan dem. Matmarknaden Mercato Centrala di San Lorenzo ligger mitt inne i centrala Florens och invigdes 1874. Vi åker till Florens med en vältejpad bakruta efter att den råkade spricka. Men tänk vad lite isoleringstejp och samarbete kan råda bot mot! Vi lyckas ta oss igenom morgontrafiken och in till marknaden. Mina kära vänner ser infarten till parkeringshuset och undrar med hjärtat i halsgropen hur denna stora bil skall komma in och sedan även få plats?! Men jag har gjort detta förr, tro mig - det går! Vi parkerar vår fina Ducati dekorerad med isoleringstejp och beger oss en våning upp...

Den vackra saluhallen är fylld av smakupplevelser, dofter, liv och inspiration! Vi ska precis som de italienska hemmafruarna inhandla middagsmaten här, till nästkommande matlagningskurs. Men innan dess en god kaffe hos Fiorentina fanset Claudio som äger en av di många kaffebarer inne i saluhallen. På vår inköpslista står det bönor och pinoli från Giorgio, faraona (pärlhöna) från slaktaren Antonio, pancetta och arrista från slaktaren Emilio och slutligen färska grönsaker från Alessandro. Vi tar oss även en sväng förbi fiskstånden.

Efter dessa kära återseenden av mina gamla kollegor och vänner på marknaden är det tid att uppleva Florens gatuliv. Vi promenerar tillsammans genom staden och passerar Il Duomo, Piazza Repubblica, Piazza Signoria, Uffizzierna och sedan över Ponte Vecchio för att nå fram till Enoteca Pitti Gola e Cantina som ägs av Edo. Här äter vi en god lunch och några av oss får för första gången njuta av färskosten Burratina. Sedan skiljs vi åt för att upptäcka Florens gator på egen hand innan det är dags att återvända hemåt.
Väl hemma på Corte di Valle får vi tid att vila fötterna innan det är dags för kvällens middag. Några minuter bort blir vi välkomnade med öppna armar av Elena och hennes far som serverar oss en traditionell toscansk middag som kryddas med mycket kärlek!


Bordet dukas upp med det nygräddade brödet från den öppna vedeldade ugnen tillsammans med familjens charketurier som smakar himmelskt gott. I glasen serveras gårdens egna vin. Primo piatto består av pasta med griskind i tomatsås och ytterligare ett nytt vin att avsmaka. Secondo piatto är en arrista, fläskstek med vindruvor som ger god smak på köttet. Till detta ugnsrostade potatisklyftor med smak av rosmarin och till sist grillade paprikor i alla dess färger. Efterrätten blir den traditionella höstkakan Schacciata con l'uva, som är en kaka med vindruvor från årets vinskörd. Middagen avrundas med en stark espresso och en god grappa för den som önskar. Detta är en dag vi alla sent kommer att glömma!

Resehälsningar från Sara

En dag på Matresa i Toscana med Sara och Berit

Mellan 26/9-3/10 gjorde jag och Berit Lyregård årets matspecial i Toscana. Jag tänkte berätta hur vår söndag såg ut och vad vi lagade under första matlagningskursen.

Söndagar är som regel stillsamma dagar i Toscana. Vi beger oss mot den lilla charmiga byn Panzano. Vi är en liten grupp och alla funkar väldigt bra tillsammans, stämningen är på topp. Det här kommer bli en riktigt rolig resa känner jag. Cyklisterna kantar vägarna, precis som det ska vara en solig söndag i Chianti. På vägen stannar vi för att beskåda Lisa Gheribaldis hem där Leonardo Da Vinci porträtterade av henne. Idag går hon under namnet: Mona Lisa. Vi får även höra motorsuset från en vackert röd Ferrari, den bräcker dock inte vår Fiat Ducatis vita lack.
I Panzano är söndagsmarknaden i fullt fart. Vi kryssar mellan stånden och provsmakar ostar, salami och andra lokala delikatesser som erbjuds av lokala bönder. Vi handlar mat efter säsong till veckans första matlagning. Det blir solmogna tomater, vitlök, en knippe basilika, ett kilo citroner, sallad och frukt.
Vi tittar in hos Italiens mest kände och besökte slaktare, Dario Cecchini och får möjligheten att smaka på hans kryddrika ister och polpettone (köttbulle) i chilisås. Utanför serveras naturlig viagra för den som önskar. Ost hittar vi hos osthandlaren och kvällens matlagningsvin i butiken på väg upp mot backen. Det frusna vildsvinet inhandlar vi hos slaktaren upp på kullen och även där får vi smaka på prosciutto toscano. Vi äter sedan lunch i byn med utsikt över vinkullarna. Vi återvänder till Corte di Valle för lite vila vid poolen, några tar en kort tupplur för att stärka sig inför kvällens matövningar.
Vi möter Elena för att lära oss mer om gårdens vinproduktion och saffransodling. Kvällens middag tillagar vi tillsammans med Berit.

På menyn står:
Bruschetta di pomodori
Pasta paglia e fieno med prosciutto och svamp
Cacciatora
Ripassato
Insalata verde con pinoli
Mandelskorpor med Vin Santo och säsongens frukt


Vi startar ganska lätt med en bruschetta och fortsätter med en traditionell Cacciatora "jägarkvinnans gryta" på det frysta vildsvinet som vi tinade på ett något okonventionellt sätt i solen i bilens framruta under dagens biltur. Jag bara njuter av alla smaker och alla i gruppen trivs och har trevligt. Jag ser redan fram emot imorgon och besöket på vinoteket i Greve.


På söndagsmarknad bland färska råvaror


Dante hälsar oss välkomna till slakteriet i Panzano


Akrobatik i köket

På Resemässa i Cecina

En av de viktigaste komponenterna i en resa är boendet. Vi har speciella krav på vårt boende, det ska vara Slow!
Vårt boende är på noggrant utvalda, ofta ombyggda gårdar, herresäten och slott, med känsla för det unika med miljön vi är i. Vi vill också att våra boenden ska kunna addera en smak upplevelse till varje resa med måltider byggda på garanterat närproducerade råvaror". (Citat .Go Slow Travel Vision sid 3).
Hur hittar man dessa pärlor då? Jo, man kan åka på resemässa där "buyers" möter "sellers". Jag är just hemkommen från en sådan vid Toscanas kust. Det var lätt kaotiskt! Vi hade den längsta kön till GoSlows bord under två dagar. Vi träffade över 100 företag, mest små agriturismer, och av dessa valde jag ut ett dussintal, och med hem, efter besök på ställena har vi fyra (4) ställen!!!!!!. på fem dagar. Hur det är på mässan i Cecina kan man få en aning om genom att titta på bifogade filmsnuttar.





Flyg NEJ/ Flyg JA

I dag har vi äntligen bestämt oss... igen...Vi SKA ha med bokning av flyget i priset för våra ciceronledda gruppresor. "Det är väl inget konstigt", det är väl snarare självklart, kan man tycka. Då får kunden ett totalpris, inga överaskningar. Bra! Varför har vi då tagit bort flyget i arrangemanget fram tills nu då?
Jo, Krångel! Flygbranchen är väldigt "dynamisk" för närvarande, nya aktörer och ideér. Vi vet själva inte flygpriset ibland för många destinationer 2010, och flygbolagen ändrar rätt vad det är dessutom och eftersom vi måste köpa på spotmarknaden, ( nej-vi får inga allotment på 8 stolar!) så sitter vi och våra kunder fast i att inte veta priset.
Så vi gör så här: Vi tar ett medelpris på reguljärflyg för 2010 till våra destinationer! Blir det billgare får vi lite mer, men blir det dyrare får vi lite mindre
Så nu kan du boka, och vi garanterar priset!

Vinn GPS-resa får två i Piemonte med Det goda köket värde 12.200 kr


Vi upprepar succén från förra året och deltar även i höst på Stockholms stora matmässa 6-8 november. Nu kan du vara med och tävla om en vårresa för två i underbara Piemonte.

Fyra dagar i Piemonte, 14-17 Maj 2010 med hyrbil och boende i dubbelrum tre nätter på charmerande agriturism och vinproducent ingår i paketet. Som guide på vägen medföljer en TomTom GPS programmerad unika besök och Go Slow Travels unika Guidehäfte. GPS behåller ni efter resan. När ni landat (flyg ingår t/r) väntar välkomstmiddag med vinprovning av husets viner. Ni får dessutom en inblick i det toscanska köket under en helkväll med matlagning. Givetvis ingår frukost.

Tävla och vinn på www.detgodakoket.se

Siciliens viner av Mikael Söderström


Vinodlingen är som så mycket annat en rent antik historia på Sicilien. Greker, romare, morer och spanjorer har nyttjat den bördiga, solsmekta jorden för vinframställning. Under lång tid har regionen stått för stora volymer s.k. bulkvin som tappas i norra Italien eller Frankrike i diverse snabbköpsförpackningar. Bara provinsen Trapani gör mer vin än hela Australien under ett år. Sedan 20-25 år minskar produktionen till förmån för kvalitetsviner, som på så många andra håll i Italien.

Druvor
Ön har flera egna druvsorter, mest känd är Nero d’Avola för röda viner. Druvan ger rustika, rättframma viner som ofta tål lång lagring. Stor frukt och en rejäl portion strävhet, i vissa fall med förfinad elegans (till höga priser). En annan stor rödvinsdruva är Syrah, inlånad från Rhône-dalen i södra Frankrike. Nerello är druvsorten för vinerna runt Etna. Cataratto, Inzolia och Grillo för vita viner blandas oftast ut med internationella sorter (Chardonnay, Sauvignon blanc) men kan ge riktigt intressanta resultat på egen hand, särskilt Grillo.

Vintyper
Längst i väster ligger hamnstaden Marsala (från morernas Marsa Allah – Guds hamn). Här gör man traditionellt halvtorra till söta viner, ibland smaksatta med lime, jorgubbar, kaffe etc. Norrut, mot Palermo ligger Alcamo DOC ett jättedistrikt med rött, vitt och rosé. Österut finns Etna DOC, också denna med alla tre vintyper. Druvsorten Nerello (för det röda vinet) och den vulkaniska jorden ger riktigt intressanta viner med mineralkaraktär och robust struktur i munnen. På sydsidan finns Cerasuolo di Vittoria DOCG – ljusröda, varma viner med en liten strävhet. På såväl södra huvudön som de omgivande Lipari-öarna i norr och Pantelleria i söder görs traditionellt söta, smakrika (och dyra) viner av Moscato respektive Malvasia. I sina bästa exemplar värda varenda euro som kronan på måltiden. Till skillnad från många vinområden är officiell klassifikation inte så viktigt. De flesta vinhus med höga ambitioner bryr sig inte värst om DOC-stämpeln. Gör man ett gott rödvin så räcker det med Vino da Tavola, man säljer sina viner ändå.

Mikael Söderström - ciceron på våra Sicilienresor 2010

Fagioli all’ uccelletto

Toskanska bönor med salvia

Recept 8 portioner:

10 dl cannellini eller stora vita bönor (burk eller blötlagda)
3 vitlöksklyftor
några kvistar salvia
5 dl krossade eller skalade burktomater
2 tsk salt
1 peperoncino/en bit röd chili

Cannellini och stora vita bönor är särskilt goda sorter i den stora bönfamiljen. Det finns kokta att köpa på burk men har du tid för lite framförhållning är det enkelt och blir väldigt gott att koka bönorna själv. Lägg i blöt i ca 12 timmar, häll av vattnet och koka med nytt vatten, lök med några instuckna kryddnejlikor och eventuellt en bit kanel. Salta i slutet av koket. Koka gärna en hel kiloförpackning och portionera ut i burkar i frysen för att ha till hands.
Koka bönorna och häll bort kokvattnet. Tillsätt tomatkross och salt, 2 krossade vitlöksklyftor, några salviablad och chili. Alternativt: använd kokta stora vita bönor från burk som fått rinna av.
Koka utan lock tills det tjocknat.
Bryn 2 skivade vitlöksklyftor och 5-6 salviablad i lite olivolja. Häll alltihop över bönorna i kastrullen. Lägg på locket till hälften och koka på svag värme ytterligare några minuter.

Servera bönorna med brytbröd av lantbrödstyp och gärna lite god olivolja att ringla över.

Strozzapreti

Strypta präster

Recept för 8 portioner:

2 kg färsk spenat (går även bra med fryst bladspenat)
600 g färsk ricotta
300 g riven parmesan
6 ägg
mjöl
muskot
salt & peppar
300 g smör
salviablad

Rensa och skölj spenaten väl! Se till att all sand försvinner.
Förväll spenaten i en stor kastrull utan att tillsätta något vatten.
Sila av vätskan allt eftersom och låt sedan spenaten svalna.
Skär spenaten i mindre bitar och krama ur så mycket vätska som möjligt.

Blanda samman ricotta, ägg, den rivna parmesanen och muskotnöten, salt och peppar i en bunke. Smaka av kryddningen. Tillsätt sedan den urkramade spenaten. Rör om väl.
Om smeten känns för lös tillsätt mjöl till det att smeten är hanterbar och håller samman utan att vara alltför kletig.

Mjöla händerna och rulla smeten till bollar. Ursprungligen ska de vara av formen av ett ägg, men det går även bra att göra mindre. Lägg bollarna på ett fat eller rakt ner i det kokande vattnet. När bollarna flyter upp till ytan är de klara.

Smält smör i en stekpanna och lägg i salviablad, låt dem fräsa tillsammans med smöret. Sila av smöret i en skål och ta vara på salviabladen som skall användas som garnering.

Servera Strozzapreti med lite salviasmör.
Dekorera med de frästa salviabladen.

Värt att veta:
Strozzapreti är ursprungligen en rätt från Ligurien och serveras då med tomatsås.