Toskanska bönor med salvia
Recept 8 portioner:
10 dl cannellini eller stora vita bönor (burk eller blötlagda)
3 vitlöksklyftor
några kvistar salvia
5 dl krossade eller skalade burktomater
2 tsk salt
1 peperoncino/en bit röd chili
Cannellini och stora vita bönor är särskilt goda sorter i den stora bönfamiljen. Det finns kokta att köpa på burk men har du tid för lite framförhållning är det enkelt och blir väldigt gott att koka bönorna själv. Lägg i blöt i ca 12 timmar, häll av vattnet och koka med nytt vatten, lök med några instuckna kryddnejlikor och eventuellt en bit kanel. Salta i slutet av koket. Koka gärna en hel kiloförpackning och portionera ut i burkar i frysen för att ha till hands.
Koka bönorna och häll bort kokvattnet. Tillsätt tomatkross och salt, 2 krossade vitlöksklyftor, några salviablad och chili. Alternativt: använd kokta stora vita bönor från burk som fått rinna av.
Koka utan lock tills det tjocknat.
Bryn 2 skivade vitlöksklyftor och 5-6 salviablad i lite olivolja. Häll alltihop över bönorna i kastrullen. Lägg på locket till hälften och koka på svag värme ytterligare några minuter.
Servera bönorna med brytbröd av lantbrödstyp och gärna lite god olivolja att ringla över.
Att åldras med Barone Ricasoli
9 år sedan
0 kommentarer:
Skicka en kommentar