Siciliens viner av Mikael Söderström


Vinodlingen är som så mycket annat en rent antik historia på Sicilien. Greker, romare, morer och spanjorer har nyttjat den bördiga, solsmekta jorden för vinframställning. Under lång tid har regionen stått för stora volymer s.k. bulkvin som tappas i norra Italien eller Frankrike i diverse snabbköpsförpackningar. Bara provinsen Trapani gör mer vin än hela Australien under ett år. Sedan 20-25 år minskar produktionen till förmån för kvalitetsviner, som på så många andra håll i Italien.

Druvor
Ön har flera egna druvsorter, mest känd är Nero d’Avola för röda viner. Druvan ger rustika, rättframma viner som ofta tål lång lagring. Stor frukt och en rejäl portion strävhet, i vissa fall med förfinad elegans (till höga priser). En annan stor rödvinsdruva är Syrah, inlånad från Rhône-dalen i södra Frankrike. Nerello är druvsorten för vinerna runt Etna. Cataratto, Inzolia och Grillo för vita viner blandas oftast ut med internationella sorter (Chardonnay, Sauvignon blanc) men kan ge riktigt intressanta resultat på egen hand, särskilt Grillo.

Vintyper
Längst i väster ligger hamnstaden Marsala (från morernas Marsa Allah – Guds hamn). Här gör man traditionellt halvtorra till söta viner, ibland smaksatta med lime, jorgubbar, kaffe etc. Norrut, mot Palermo ligger Alcamo DOC ett jättedistrikt med rött, vitt och rosé. Österut finns Etna DOC, också denna med alla tre vintyper. Druvsorten Nerello (för det röda vinet) och den vulkaniska jorden ger riktigt intressanta viner med mineralkaraktär och robust struktur i munnen. På sydsidan finns Cerasuolo di Vittoria DOCG – ljusröda, varma viner med en liten strävhet. På såväl södra huvudön som de omgivande Lipari-öarna i norr och Pantelleria i söder görs traditionellt söta, smakrika (och dyra) viner av Moscato respektive Malvasia. I sina bästa exemplar värda varenda euro som kronan på måltiden. Till skillnad från många vinområden är officiell klassifikation inte så viktigt. De flesta vinhus med höga ambitioner bryr sig inte värst om DOC-stämpeln. Gör man ett gott rödvin så räcker det med Vino da Tavola, man säljer sina viner ändå.

Mikael Söderström - ciceron på våra Sicilienresor 2010

0 kommentarer:

Skicka en kommentar