En dag på Sicilien med Nilssons

Efter en specialbeställd frukost med stekta ägg och god proscuitto cotto i fint sällskap med gårdens egen producerade marmelader och persikajuice satte vi GPSens mål på Noto som ligger långt söderut. Men först en stärkande kaffe...



Från att ha rest i ett landskap med stenar förändrades det drastiskt och blev allt mer bördigt. Noto är en UNESCO stad och inspirerad av barockarkitektur med en vacker katedral som vi besökte. Dess kupol rasade in 1996 men är idag återställd och de arbetade nu med att återställa kupolens målningar. Vi gick in Palazzo Ducezio som byggdes år 1746. Idag inrymmer byggnaden stadshusets kontor. Här finns ett ovalt sällskapsrum som efterlikar Ludvig XV-stil med vackra fresker. Ett intressant stop för den som är både arkitekt- och historieintresserad. Tips från gården var att besöka fiskebyn Marzammemi på den sydliga spetsen av Sicilien. En fin bad- och sommarort under de varmare veckorna av året, men nu var det blåsigt. Men än dock vackert med alla de fina och pittoreska fiskebåtarna i hamnen.



På väg mot Ragusa, även denna är med i UNESCO:s världsarvsplatser, stannade vi för ett bad i det fortfarande varma Medelhavet. Regnmolnen hade avlägsnat sig och värmen kommit tillbaka. Det gäller att ha mig sig ombyte i bilen för alla väder. Lika snabbt som det kan börja regna kan solen återvända! Stannade vid en vacker strand och såg till att ta med några vackra stenar hem till trädgården hemma i Sverige.

Vi åkte vidare och mot den gamla staden Ibla som är Ragusas ursprungliga stad och har troligtvis varit bebodd sedan 200-talet f.Kr. En riktig pärla och måste besökas! Här är trafiken nästan obefintlig, lugnt på gatorna och vilken utsikt! Vi köpte mat i en liten chark där vi kunde välja bland olika godsaker så som kallskuret, ostar, marinerade kronärtskockor, soltorkande tomater och inlagda paprikor. Detta fick bli vår smakrika lunch som räcka så länge att vi bestämde oss för att hoppa över middagen den kvällen.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar