Basilicata - sol och mat i Italiens hålfot


Häromveckan fick vi stilla vår hunger gällande ett av Italiens mindre kända regioner. Italchamber bjöd in till en mingelkväll på Nytorget Urban Deli tillägnad Basilicata. Insmuget mellan Joniska havet och Tyrrenska ligger denna lilla landtunga – oupptäckt även för italienarna själva. Fantastisk natur, vackra stränder och solglittarnde vatten. Snön och kylan ute på Nytorget kändes långt borta. Till Basilicata reser man just för naturen och alla aktiviteter som den kan erbjuda; vandring, klättring, cykling…ja allt man kan tänka sig, även en flygtur mellan två bergbyar på en höjd av 400 meter, fri som en fågel.
Men Basilicata är så mycket mer. Romerska teatrar, grekiska statyer, grottmålningar, skandinaviska borgbyggen, unescoskyddade bergsbyar. Fornlämningarna finns överallt och Basilicatas brokiga historia har satt sina spår även i vad som bjuds till bords av mat och dryck.


Regionens specialiteter fick vi avsmaka efter att den inflygne Basilicanska kocken Giuseppe Sciaraffa presenterade sina rätter. Antipasti med korvar, ostar, skinkor och oliver slank ner utan problem, ljuvligt gott. Sen följde Pasta-strascinati med chilifrukt och brödsmulor samt Cavatelli med Sarconibönor, traditionella recept med enkla äkta smaker. Marinerade lammkotletter i Aglianicovin och lammracks med färska örter och vitlök stod på tur. Avslutningsvis Pecorino Mastrangelo grillad i olja och Cacioricotta Forenza med kronärtskockspaté. Till detta D.O.C-klassade viner som var väldigt bra. Vi hade diskuterat innan om Basilicata skulle kunna mäta sig med andra italienska vinregioner och av det som fyllde glasen kan vi bara konstatera att så är fallet. En frisk Spumante metodo classico passade utmärkt till charkuterierna och Certamen doc Aglianico, rött och det vita La Sfida Aglianico Doc var härliga.
När kvällen rundades av gick vi hemåt med Basilicata i tankarna och ska ta oss en titt på boendealternativ och resvägar till denna ”nya” plats. Ni kommer snart få höra mer om Basilicata, det kan vi lova.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar