Kärt barn har många namn...

Biscotti di Prato - Cantucci - Cantuccini - Italienska mandelskorpor

Som sagt - Kärt barn har många namn...


Receptet kommer från bloggaren, Italienälskarinnan Sarah Djerf. Idag är hon bosatt i Sverige efter 10 år i Florens. I Florens hon arbetade hon på den fina vinbaren mittemot Palazzo Pitti, La Gola e Cantina, utbildade sig till journalist och sommelier.
Ta en titt på hennes blogg - Sentiamo

Varför inte testa ett julbak med Italienska Cantuccini?
Ljuvligt goda till kaffet som till glöggen...

Ingredienser:
7 dl mjöl, 5 dl socker, 200 gr mandel, 4 ägg, 2 tsk bikarbonat, 1 vaniljstång, 2 msk rivet apelsinskal, 2 tsk krossade anisfrön, en skvätt Vinsanto eller liknande.

1. Rosta mandeln på en plåt i ugnen 200 C i ca 10 min. Hacka grovt eller behåll hela.

2. Häll ut mjölet i en hög på bakbordet. Blanda med de de resterande ingredienserna (inkl. mandel) förutom ägg och vin.

3. Gör ett hål i mitten av högen och knäck ett ägg, blanda, gör en ny hög, knäck ett till osv.

3. Tillsätt dessertvinet och kläm ihop till en deg.

4. Gör fyra rullar, tryck ned något på plåten. Pensla med ett uppvispat ägg.

5. Grädda i 175C i ca. en halvtimme.

6. Ta ut och skär diagonala skorpor. Lägg tillbaka på plåten vända på sidan.

7. Grädda igen (biscotti betyder dubbelgräddade) i ca 20 min.

Avnjut till kaffet eller som i Toscana med ett Vinsanto. Det råder delade meningar om huruvida man ska doppa skorporna däri eller inte. Vinsantomakarna blir ofta röda av ilska om de får se smulor i sitt vin medan inget stoppar en tradition som fått fäste.

Lycka till!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar