En dag på Matresa i Toscana med Sara och Berit

Mellan 26/9-3/10 gjorde jag och Berit Lyregård årets matspecial i Toscana. Jag tänkte berätta hur vår söndag såg ut och vad vi lagade under första matlagningskursen.

Söndagar är som regel stillsamma dagar i Toscana. Vi beger oss mot den lilla charmiga byn Panzano. Vi är en liten grupp och alla funkar väldigt bra tillsammans, stämningen är på topp. Det här kommer bli en riktigt rolig resa känner jag. Cyklisterna kantar vägarna, precis som det ska vara en solig söndag i Chianti. På vägen stannar vi för att beskåda Lisa Gheribaldis hem där Leonardo Da Vinci porträtterade av henne. Idag går hon under namnet: Mona Lisa. Vi får även höra motorsuset från en vackert röd Ferrari, den bräcker dock inte vår Fiat Ducatis vita lack.
I Panzano är söndagsmarknaden i fullt fart. Vi kryssar mellan stånden och provsmakar ostar, salami och andra lokala delikatesser som erbjuds av lokala bönder. Vi handlar mat efter säsong till veckans första matlagning. Det blir solmogna tomater, vitlök, en knippe basilika, ett kilo citroner, sallad och frukt.
Vi tittar in hos Italiens mest kände och besökte slaktare, Dario Cecchini och får möjligheten att smaka på hans kryddrika ister och polpettone (köttbulle) i chilisås. Utanför serveras naturlig viagra för den som önskar. Ost hittar vi hos osthandlaren och kvällens matlagningsvin i butiken på väg upp mot backen. Det frusna vildsvinet inhandlar vi hos slaktaren upp på kullen och även där får vi smaka på prosciutto toscano. Vi äter sedan lunch i byn med utsikt över vinkullarna. Vi återvänder till Corte di Valle för lite vila vid poolen, några tar en kort tupplur för att stärka sig inför kvällens matövningar.
Vi möter Elena för att lära oss mer om gårdens vinproduktion och saffransodling. Kvällens middag tillagar vi tillsammans med Berit.

På menyn står:
Bruschetta di pomodori
Pasta paglia e fieno med prosciutto och svamp
Cacciatora
Ripassato
Insalata verde con pinoli
Mandelskorpor med Vin Santo och säsongens frukt


Vi startar ganska lätt med en bruschetta och fortsätter med en traditionell Cacciatora "jägarkvinnans gryta" på det frysta vildsvinet som vi tinade på ett något okonventionellt sätt i solen i bilens framruta under dagens biltur. Jag bara njuter av alla smaker och alla i gruppen trivs och har trevligt. Jag ser redan fram emot imorgon och besöket på vinoteket i Greve.


På söndagsmarknad bland färska råvaror


Dante hälsar oss välkomna till slakteriet i Panzano


Akrobatik i köket

0 kommentarer:

Skicka en kommentar