Tisdag & Matparadiset Mercato Centrale

Vi stiger upp tidigt för att få uppleva en av Florens två matmarknader när den är som bäst - på morgonkvisten då de italienska damerna genomför dagens matinköp. Turisterna brukar dyka upp runt tiosnåret, vi vill vara där innan dem. Matmarknaden Mercato Centrala di San Lorenzo ligger mitt inne i centrala Florens och invigdes 1874. Vi åker till Florens med en vältejpad bakruta efter att den råkade spricka. Men tänk vad lite isoleringstejp och samarbete kan råda bot mot! Vi lyckas ta oss igenom morgontrafiken och in till marknaden. Mina kära vänner ser infarten till parkeringshuset och undrar med hjärtat i halsgropen hur denna stora bil skall komma in och sedan även få plats?! Men jag har gjort detta förr, tro mig - det går! Vi parkerar vår fina Ducati dekorerad med isoleringstejp och beger oss en våning upp...

Den vackra saluhallen är fylld av smakupplevelser, dofter, liv och inspiration! Vi ska precis som de italienska hemmafruarna inhandla middagsmaten här, till nästkommande matlagningskurs. Men innan dess en god kaffe hos Fiorentina fanset Claudio som äger en av di många kaffebarer inne i saluhallen. På vår inköpslista står det bönor och pinoli från Giorgio, faraona (pärlhöna) från slaktaren Antonio, pancetta och arrista från slaktaren Emilio och slutligen färska grönsaker från Alessandro. Vi tar oss även en sväng förbi fiskstånden.

Efter dessa kära återseenden av mina gamla kollegor och vänner på marknaden är det tid att uppleva Florens gatuliv. Vi promenerar tillsammans genom staden och passerar Il Duomo, Piazza Repubblica, Piazza Signoria, Uffizzierna och sedan över Ponte Vecchio för att nå fram till Enoteca Pitti Gola e Cantina som ägs av Edo. Här äter vi en god lunch och några av oss får för första gången njuta av färskosten Burratina. Sedan skiljs vi åt för att upptäcka Florens gator på egen hand innan det är dags att återvända hemåt.
Väl hemma på Corte di Valle får vi tid att vila fötterna innan det är dags för kvällens middag. Några minuter bort blir vi välkomnade med öppna armar av Elena och hennes far som serverar oss en traditionell toscansk middag som kryddas med mycket kärlek!


Bordet dukas upp med det nygräddade brödet från den öppna vedeldade ugnen tillsammans med familjens charketurier som smakar himmelskt gott. I glasen serveras gårdens egna vin. Primo piatto består av pasta med griskind i tomatsås och ytterligare ett nytt vin att avsmaka. Secondo piatto är en arrista, fläskstek med vindruvor som ger god smak på köttet. Till detta ugnsrostade potatisklyftor med smak av rosmarin och till sist grillade paprikor i alla dess färger. Efterrätten blir den traditionella höstkakan Schacciata con l'uva, som är en kaka med vindruvor från årets vinskörd. Middagen avrundas med en stark espresso och en god grappa för den som önskar. Detta är en dag vi alla sent kommer att glömma!

Resehälsningar från Sara

0 kommentarer:

Skicka en kommentar