Fagioli all’ uccelletto

Toskanska bönor med salvia

Recept 8 portioner:

10 dl cannellini eller stora vita bönor (burk eller blötlagda)
3 vitlöksklyftor
några kvistar salvia
5 dl krossade eller skalade burktomater
2 tsk salt
1 peperoncino/en bit röd chili

Cannellini och stora vita bönor är särskilt goda sorter i den stora bönfamiljen. Det finns kokta att köpa på burk men har du tid för lite framförhållning är det enkelt och blir väldigt gott att koka bönorna själv. Lägg i blöt i ca 12 timmar, häll av vattnet och koka med nytt vatten, lök med några instuckna kryddnejlikor och eventuellt en bit kanel. Salta i slutet av koket. Koka gärna en hel kiloförpackning och portionera ut i burkar i frysen för att ha till hands.
Koka bönorna och häll bort kokvattnet. Tillsätt tomatkross och salt, 2 krossade vitlöksklyftor, några salviablad och chili. Alternativt: använd kokta stora vita bönor från burk som fått rinna av.
Koka utan lock tills det tjocknat.
Bryn 2 skivade vitlöksklyftor och 5-6 salviablad i lite olivolja. Häll alltihop över bönorna i kastrullen. Lägg på locket till hälften och koka på svag värme ytterligare några minuter.

Servera bönorna med brytbröd av lantbrödstyp och gärna lite god olivolja att ringla över.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar