Strozzapreti

Strypta präster

Recept för 8 portioner:

2 kg färsk spenat (går även bra med fryst bladspenat)
600 g färsk ricotta
300 g riven parmesan
6 ägg
mjöl
muskot
salt & peppar
300 g smör
salviablad

Rensa och skölj spenaten väl! Se till att all sand försvinner.
Förväll spenaten i en stor kastrull utan att tillsätta något vatten.
Sila av vätskan allt eftersom och låt sedan spenaten svalna.
Skär spenaten i mindre bitar och krama ur så mycket vätska som möjligt.

Blanda samman ricotta, ägg, den rivna parmesanen och muskotnöten, salt och peppar i en bunke. Smaka av kryddningen. Tillsätt sedan den urkramade spenaten. Rör om väl.
Om smeten känns för lös tillsätt mjöl till det att smeten är hanterbar och håller samman utan att vara alltför kletig.

Mjöla händerna och rulla smeten till bollar. Ursprungligen ska de vara av formen av ett ägg, men det går även bra att göra mindre. Lägg bollarna på ett fat eller rakt ner i det kokande vattnet. När bollarna flyter upp till ytan är de klara.

Smält smör i en stekpanna och lägg i salviablad, låt dem fräsa tillsammans med smöret. Sila av smöret i en skål och ta vara på salviabladen som skall användas som garnering.

Servera Strozzapreti med lite salviasmör.
Dekorera med de frästa salviabladen.

Värt att veta:
Strozzapreti är ursprungligen en rätt från Ligurien och serveras då med tomatsås.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar