Jerker Arrhenius

Jerker Arrhenius - Delar gärna med sig
Jerker älskar att resa och upptäcka nya platser. Redan sedan ungdomsåren har han rest mycket och uppskattat goda viner. Jerker berättar om ett av sina tidiga minnen med Italien: ”Ett minne är då jag som 18-åring vandrade i de norditalienska bergen med trangiakök och en flaska Bardolino i ryggsäcken. Så fort jag kom hem gjorde jag eget vin på riktiga druvor och efter studier i Uppsala åkte jag till Bordeaux för att lära mig mer."

Jerker väver gärna samman sitt intresse för vin och mat med områdets historia och kultur. Jerker säger att ”Vin är så mycket mer än bara vinflaskan.” Han finner glädje i att lära känna och umgås med nya människor. På det sättet lär han sig mer hela tiden – en kunskap som han gärna delar med sig av.

Jerker Arrhenius är vår huvudciceron i Piemonte och håller detta område nära sitt hjärta. Jerker beskriver Piemonte som ett oerhört vackert landskap, som växlar från de platta slätterna med risodlingar i nordöst över mjuka böljande kullar i Astiprovinsen till allt brantare sluttningar i sydvästra Piemonte.

Piemonte har en enorm bredd av fantastiska viner från söta mousserande och pärlande moscatoviner till kraftiga röda nebbioloviner från Barolo och Barbaresco. Piemontes drygt 30 olika druvsorter ger en stor variation. De viktigaste är gröna arneis, cortese och moscato samt blå barbera, dolcetto och nebbiolo. Jerker tycker att Piemonte verkligen erbjuder alla vintyper: vita och röda, torra och söta, stilla och mousserande: Av lite mer udda saker kan nämnas passito, grappa lagrad på akaciafat och det sött röt mousserande av druvsorten bracchetto. Helt enkelt fantastiskt!

Det piemontesiska traditionella köket är underbart gott och rustikt. ”Ingen behöver gå hungrig från bordet.” Med anor från Savoyen skiljer det sig från det vi förväntar oss av italiensk mat.

Förutom att Jerker är Go Slow Travel’s ciceron är han också en välkänd mat- och vinskribent. Han är en mycket uppskattad föreläsare – både som lärare på hotell- och restauranghögskolor och då han håller provningar för företag och privata sällskap. 2008 blev hans företag Vinbonden även ett förlag som specialiserar sig på mat- och dryckeslitteratur. Hans första bok, "Fransk-svensk/Svensk-fransk vinordbok", vann Gourmand World Cookbook Awards och utsågs till Bästa svenska vinlitteratur 2008 samt utsågs i Paris 2009 till tredje bästa vinlitteratur i världen.

I dag är Jerker Nordens näst högst utbildade inom vin och har ett privat bibliotek på över tusen böcker om vin och andra drycker. Efter fyra år i Frankrike, fem år inom den australiska vinindustrin och fem år som ansvarig för Systembolagets dryckesprovningar arbetar han i dag som provare, vinboksförfattare, förläggare samt vinskribent för flera svenska och internationella tidningar.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar