Matspecial - Oliver, oljor, vin och matlagning


Sovmorgon!
Idag är det dags för olivolje- och vinsafari. Vi börjar med att besöka de trevliga olivoljeproducenterna och bröderna Gionni och Paolo. De tar hand om oss och vägleder oss genom en oljeprovning av deras stoltheter. Vi börjar med att lukta på oljorna, med vänster respektive höger näsborre - vilken sida av näsan som känner mest dofter det får var och en ta reda på. Inte många av oss har tidigare "druckit" olivolja på det sättet som en äkta oljeprovar göra. För att få ut smakerna av oljorna gäller det att blanda oljan med luft i munnen. Detta åstadkommer ett högt och klickande ljud som många finner roande. Vi diskuterar dess smaker och lukter. Mycket intressant och spännande att få vara med om något nytt.



Vi äter även lunch här, som består till största delen av deras olivoljor. Till och med efterrätt - italiensk chokladglass med olivolja. Förvånandevärt smakrikt! Måste testas hemma!
Vi passerar den lilla byn längs vägen, Chiocchio och stannar för en kaffe tillsammans med byborna och den lokala polisen. En lugn stund med kaffe i koppen ute på bänken - vi känner oss nästa som riktiga fiorentinare...

Färden fortsätter mot en svenskägd vingård som ligger på grannkullen från vårt hem. Karin möter oss och berättar om druvas liv och vägen till att bli ett gott vin i våra glas. Vi vandrar ut bland vinrankorna, via pressar och kar avslutar med en avsmakning av gårdens viner samt deras goda grappa. Karin börjar ana att vi är inte vilken grupp som helst för vi beter oss inte som alla andra, Vi pratar maträtter, recept och kombinationer. Hon får snabbt reda på att vi är en matgrupp som älskar mat och börjar längtar till kvällens måltid. Efter vinprovningen åker vi en kort sväng in till Greve in Chianti för att inhandla det sista som står på inköpslistan.

Kvällens middag tillagar vi tillsammans och avnjuter med stor belåtenhet. Det blir en avancerad matlagning denna kväll – nu ska vi även lära oss att hålla ett vinglas i högerhanden samtidigt som vi rör i grytorna. Berit är mycket stolt över sin grupp som klarar denna kväll galant!

På menyn står:
Crostini di fegatini
Crostini verdi
Arrista alla fiorentina con rosmarino
Patate al forno
Fagioli all’uccelletto
Insalata di pomodori alla Malfa
Pere brasate con zabaione e amaretti

0 kommentarer:

Skicka en kommentar